Film obejrzalysmy juz nie wiem ile razy. Ku memu zainteresowaniu w filmie mowa jest o zupie orzechowej, ktora uwielbia glowna bohaterka. Nie trzeba bylo duzo szperac w internecie by znalezc na nia przepis. Oto on:
Zuppa di nocciole
Skladniki:100 gram orzechow laskowych
1 gruszka lub 1 jablko
3 marchewki
2 ziemniaki
3 lyzki oliwy z oliwek
500 ml wywaru z warzyw
sol i pieprz
Zupa orzechowa Rapunzel
Przygotowanie:
Na patelni polanej oliwa z oliwek podsmazyc pokrojone na kawalki jablko lub gruszke.
Zmiksowac orzechy i dodac je wraz z warzywami (pokrojonymi na kawalki) na patelnie.
Dolac wywar warzywny i gotowac na malym ogniu przez okolo 50 minut - 1 godzine. Byc moze bedziecie musieli dodac jeszcze troche wywaru (ewentualnie przegotowanej wody).
Zupe zmiksowac, dodac soli i pieprzu. Podawac polana oliwa z oliwek i kilkoma orzechami w calosci.
Moj maz uwaza, ze zupa bylaby rownie dobra z dodatkiem swiezego rozmarynu. Mysle, ze ma racje. Nastepnym razem do gotowania dodam wiec troche rozmarynu.
takiej zupy nigdy nie gotowałam moze spróbuję gdy będzie chłodniej u nas wczoraj było +38 C a przecież Warszawa nie Pistoia, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńj
Ja gotuje nawet przy ponad 40. Zboczenie zawodowe :)
Usuńciekawe czy ta zupa rowniez stanie sie ulubiona zupa Julci?
OdpowiedzUsuńZupełnie nie umiem sobie wyobrazić jak ona może smakować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewa
http://blog.calimera.pl/
Jakby to byl krem z orzechow. Fajnie smakuje, mozna zaskoczyc gosci. Podpieczony chleb maczany w tej zupie to rewelacja.
UsuńUwielbiam orzechy, dowiodłas, ze ze wszystkiego mozna ugotowac zupe! Tylko owa zupa troche tuczaca, ale biorac pod uwage cene orzechow czesto nie da sie jej gotowac. Zaintrygowal mnie dodatek gruszki, pewnie nadaje istotny smak, zima niestety moze byc problem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie orzechy sa w cenie, i to jeszcze te eko. Jednak ze 100 gram orzechow wychodzi duzo tej zupy. Dla calej rodziny, u mnie krolowala przez 2 dni. Pozdrawiam,A.
Usuń