Toskańskie przystawki, dodatki do obiadu, slone ciasta...

Porrata
Skladniki na 6 osob:
800 gram porow
200 gram maki
100 gram masla
3 jaja
100 gram boczku
6 lyzek oliwy z oliwek
sol i pieprz

Przygotowanie:
Z maki, masla, 1 jaja, szczypty soli i troche wody wyrobic ciasto.Zwinac je w kule i wlozyc na 1 godzine do lodowki.
Umyc pory i pociac na plasterki. Na patelnie wlac 6 lyzek oliwy i podsmazyc pory. Dodac soli i pieprzu. Kiedy pory beda miekkie dodac do nich 2 jaja i wymieszac.
Okragla forme wysmarowac maslem i posypac warstwa maki. Rozlozyc na niej ciasto (rowniez na bokach). Wlozyc do pieca na kilka minut. Nastepnie rozlozyc pokrojony na plasterki boczek i zalac masa porowa. Piec przez 20 minut.


Crostini
Składniki:
1 bagietka
400 gram wątróbki kurzej
kapary
4 anchois
½ cebuli
½ szklanki rosołu
2-3 liście szałwii
oliwa
sól i pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy wątróbkę w osolonej wodzie, następnie odlewamy wodę, dodajemy oliwę, drobno pokrojoną cebulę, szałwię, trochę soli, pieprzu i dusimy. Miksujemy wszystko na jednolitą masę, dodajemy kapary i anchois (jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy trochę rosołu). Kroimy bagietkę na kawałki, przypiekamy je a następnie maczamy w rosole i smarujemy na nich masę wątróbkową.

Panzanella

Skladniki na 4 osoby:
4 kawalki czerstwego chleba
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 zielony ogorek
2 lodygi selera naciowego
Bazylia
Olej z oliwy
Sol i pieprz

Przygotowanie:
Do miseczki wkladamy kawalki czerstwego chleba, zalewamy je woda i pozostawiamy na okolo 20 minut. Nastepnie wyciskamy chleb z wody i rozdrabniamy go na kawaleczki. Do miski z chlebem dodajemy drobniutko skrojona cebule, seler naciowy, ogorek i pomidory (pokrojone na nieco wieksze kawalki). Dodajemy bazylie, oliwe, sol,pieprz i wszystko dobrze mieszamy.
By nasza “panzanella” nabrala aromatu (przegryzla sie) wkladamy ja na godzine do lodowki.

Salviata
Skladniki:
  • 8 jaj
  • 12-14 lisci szalwii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 lyzeczka maki
  • 2 lyzki startego parmezanu
  • 50 gram masla
  • sol

Przygotowanie:
Listki szlawii dokladnie myjemy i tniemy na drobne kawalki. Do miski wbijamy jaja, "roztrzepujemy" je. Do szklanki z mlekiem wspypujemy make, starty parmezan, kawalki szalwii i sol. Dokladnie mieszamy.  Mieszanke mleczno-szalwiowa wlewamy do jaj. Mieszamy. Okragla forme smarujemy maslem, wlewamy do niej mase jajaeczna. Wkladamy do piekarnika na okolo 20 minut (temperatura 180 stopni).
Torcik szalwiowy

Szpinak po florencku
Skladniki dla 4 osob:
  • 1 kg swiezego szpinaku
  • 50 gram masla
  • 2 zabki czosnku
  • 4 jaja
  • 0,5 litra sosu beszamelowego
  • 4 lyzki startego parmezanu
  • 2 lyzki maki
  • sol i pieprz
Przygotowanie beszamelu:
W garnuszku podgrzewamy mleko. dodajemy do niego make, 45 gram masla, 2 lyzki parmezanu. Wszystko dokladnie mieszamy na malym ogniu (starajac sie, zeby nie wytworzyly sie grudki). Kiedy sos zgestnieje, nasz beszamel jest gotowy.

Przygotowanie potrawy:
Obieramy, myjemy i gotujemy szpinak. Odcedzamy i kroimy na kawalki. Na patelni rozpuszczamy 2 lyzki masla, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz szpinak.
Do podsmazonego szpinaku wlewamy szklanke beszamelu i wszystko dokladnie mieszamy.
Szpinak rozkladamy do 4 glebokich, glinianych miseczek. Lyzka robimy dziurke, w ktora wbijamy jajo. Dodajemy soli i pieprzu. Wierzch potrawy polewamy pozostalym beszamelem i posypujemy parmezanem.  Wkladamy do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
                                     Szpinak po florencku

Barbotta

Skladniki:
  • 300 gram maki kukurydzianej
  • 1 biala cebula
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 50 gram startego parmezanu
  • 2 szklanki mleka
  • sol

Przygotowanie:
Cebule obieramy ze skorki, drobno szatkujemy i pozostawiamy 2 godziny w zimnej wodzie. Nastepnie odsaczamy ja, wkladamy do naczynia, do ktorego wrzucamy rowniez: make kukurydziana, mleko, starty ser, 2 lyzki oliwy z oliwek, sol. Dokladnie mieszamy (mozemy uzyc tez miksera elektrycznego,tylko na bardzo malych obrotach).Prostokatna blache wysmarowujemy oliwa, po czym wlewamy do niej mase kukurydziana. Wkladamy do piekarnika na 35 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni. Barbotte kroimy w kwadraciki i podajemy ja na przyklad z wedlina.

Pane Santo
Skladniki:
12 kawalow czerstwego chleba
2 jaja
pol szklanki mleka
sol
oliwa do smazenia (ja uzylam oliwy z oliwek)


Przygotowanie:
Do mleka dodac rozbite jaja oraz szczypte soli. Dokladnie wymieszac.
Kromki chleba maczamy w mleku.
Smazymy na rozgrzanym oleju (oliwie).

Pane Santo
Podajemy gorace. Sa pyszne bez niczego, ale w sezonie mozna na nich polozyc np. kawalek swiezego pomidora.