Składniki:
250 gram ryżu
0,2 litra mleka
0,25 litra wody
150 gram cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 pomarańcza
1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
Cukier puder do posypania
Oliwa do smazenia
Przygotowanie:
Na zimno mieszamy: ryż, wode, mleko .Dodajemy pol pomarańcza skrojonego w kawałki i 1/4 cytryny również pokrojonej na kawałki. Wstawiamy na gaz, w połowie gotowania dodajemy cukier. Kiedy ryż sie ugotuje, odstawiamy go do ostygnięcia i wyjmujemy z niego kawałki pomarańczy i cytryny. Gdy ostygnie dodajemy jaja i żółtko, startą skórkę z pomarańczy i z cytryny, cukier waniliowy, Vin Santo (lub rum), 2 łyżki mąki. Dobrze mieszamy (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąki), dodajemy proszek do pieczenia. Na patelni z rozgrzana oliwa smazymy uprzednio zrobione kulki z ciasta ryżowego. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Fritelle di riso
Zdjecie: Magdalena Szwedkowicz-Kostrzewa
Przepis i wykonanie: Aleksandra Seghi
Inna nazwa kulek to Fritelle di San Giuseppe (Fritelle Sw.Jozefa). Przygotowywane sa one rowniez 19 marca, wlasnie na obchody Sw.Jozefa.
Hmmm...to ma prawo być dobre. Ale...chciałem powiedzieć, że Polpette alla fiorentina (przepis z Twojego kalendarza)drugi raz już gościły na naszym stole i drugi raz powiem...dooobre, baardzo dobre. W ten weekend spróbujemy przygotować Le frittate ze szpinakiem, o doznaniach oczywiście poinformuję. Pozdrawiam z zimowej (jeszcze niestety) Podkowy Leśnej.
OdpowiedzUsuńKrzysiu, serdecznie pozdrawiam. Wlasnie siedze nad przepisem "Kotlet po Mediolansku" do kalendarza regionalnego na 2012 rok.
OdpowiedzUsuńWiesz...jakbyś miała przepisik na jakąś fajną zupę to my chętnie skorzystamy. Rosołki, pomidorówki, barszczyki, żurki... są pyszne, ale już trochę nudne. Z góry dzięki.
OdpowiedzUsuńP.S. To, że ty masz już wiosnę, a my ciągle zimę to...znowu rządy PO się spóźniają, a obiecywali, że dogonimy Starą Europę.
Krzysiu, zupki znajdziesz w kolumnie po prawej, jest rozdzial pt: zupy toskanskie. Narazie jest ich kilka, obiecuje ze dodam wiecej.
OdpowiedzUsuńKulki moze zagoszcza u nas w weekend:)
OdpowiedzUsuńFritelle di riso - czyli mini pączki ryżowe, smażymy w głębokim tłuszczu jak nasze rodzime pączki? Zdjęcie śliczne! Już mi pracują kubki smakowe!
OdpowiedzUsuńtak smazymy tak jak nasze paczki.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń