Dzem z kiwi
Skladniki na 1 sloik:600 gram kiwi
1 cytryna
240 ml miodu
Przygotowanie:
Obieramy kiwi i kroimy na male kwadraciki. Obieramy cytryne i kroimy w cienkie plastry. Wszystko wkladamy do miski i zalewamy miodem. Odstawiamy na noc.
Nastepnego dnia zawartosc miski przelewamy do garnka. Gotujemy na malym ogniu przez pol godziny ( nie dluzej, bo miod sie skarmelizuje). Dzem przelewamy do sloika i pasteryzujemy. Gotowe!
ps. cytryne dodaje sie dlatego, gdyz podobno sluzy jako naturalny konserwant.
Ciekawy pomysł z tym miodem. Ja jakiś czas temu robiłam z cukrem i czas gotowania mnie przeraził (ponad 2 h!)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńHm, już sobie wyobrażam grzankę z takim dżemikiem;) Mniam:)
OdpowiedzUsuńDżem z kiwi, pewnie że pyszny. W Polskich warunkach trochę drogi. Jedno kiwi 1zł, słoik miodu 20zł. Trzeba do Toskanii, trzeba tam gdzie kiwi rosną na pergolach dających cień parkującym samochodom. Jak smakowicie masz !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam