Wloskie morelowe szaszlyki w sosie rozmarynowym
Skladniki na 3 duze szaszlyki:
80 gram cukru
80 ml wody
10 duzych moreli
swiezy sok z 1 cytryny
3 lyzki cukru pudru
1 duza galaz rozmarynu ( np.20 cm)
Przygotowanie:
Na malym ogniu przez 5 minut gotujemy wode z cukrem.
Odstawiamy z gazu, wrzucamy listki rozmarynu i pozostawiamy do ostudzenia "syropu rozmarynowego".
Morele pozbawiamy pestek i kroimy je na pol. Posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na grillu podpiekamy morele: 1 minute z jednej i 1 minute z drugiej strony. Ja uzylam elektrycznego urzadzenia tefalowego i wyszlo rownie sympatycznie.
Na filmie mozecie podziwiac podpiekanie moreli:
Podpieczone polowki moreli nabijamy na patyczki zrobione z galazki rozmarynu.
Szaszlyki polewamy syropem rozmarynowym. Gotowe i pyszne do zjedzenia!
Albicocche al rosmarino
Notka: Mysle, ze moznaby wyeliminowac cukier puder, tak samo byloby pyszne, a cukru mniej!
Fajny przepis:) a myslisz ze mozna morele zapic poprostu w piekarniku?
OdpowiedzUsuńMysle, ze tak, tylko szkoda wlaczac piekarnika na 2 minuty...
UsuńZauwazylam,ze u Ciebie w kuchni pomaga Biancaneve.Nic dziwnego,ze wszystko sie udaje :)
OdpowiedzUsuńOczywiscie, Biancaneve odgrywa bardzo wazna role!
Usuńz opisu przepis wydaje się być smakowity
OdpowiedzUsuńj
Mi bardzo smakuje, polecam :)
Usuń