Podaje przepis:
Cenci
Skladniki: 250 gram maki
25 gram rozpuszczonego masla
25 gram cukru
2 jaja
3 lyzki rumu lub Vin Santo
1 lyzka cukru waniliowego
szczypta soli
cukier puder lub zwykly cukier do posypania
oliwa do smazenia
Przygotowanie:
Usypac gorke z maki, zrobic dziurke, wbic jaja, dodac cukru,cukru waniliowego, masla, soli i rumu. Wyrobic ciasto, przykryc sciereczka, odstawic na godzine.
Nastepnie rozwalkowac ciasto i wycinac prostokaty o wymiarach 20 cm * 3 cm. Smazyc na glebokim, rozgrzanym oleju do momentu kiedy dostana zlotego koloru. Gotowe posypac cukrem pudrem lub zwyklym cukrem.
Toskanskie cenci
A ja tak średnio lubię faworki:) Wolę pączki:)
OdpowiedzUsuńPaczki z dzemem rozanym, poezja...
OdpowiedzUsuńGratuluje ksiazki kucharskiej !
OdpowiedzUsuńZnam wiekszosc potraw w niej zawartych - mam to szczescie,ze moglam ich sprobowac.Gdyby ktos zapytal,co z niej jest najsmaczniejsze,mialabym problem.Jako lasuch wskazalabym panpetato,ale i schiacciata z winogronami jest smakowita.Polecam tez fenkula,malo znane warzywo w naszej kuchni o zupelnie wyjatkowym smaku.Mozna go juz u nas kupic.A zytnie paluszki bede dzis wypiekac,bo kupilam na targu swietna ciemna zytnia make.