czwartek, 3 marca 2011

Platanowe chipsy

Na targu w miescie jest taki jeden stragan z roznymi "dziwnymi rzeczami". Juz od dawna przymierzalam sie do kupienia czegos "egzotycznego". Wybralam owoce platanu. Wprawdzie we Wloszech rosna te drzewa, ale na targu mozna kupic platany z Karaibow (szkoda, ze musialy tyle podrozowac).
 
Pani sprzedawczyni poinformowala mnie, ze nie jest to absolutnie zaden rodzaj bana. Musi byc smazony albo duszony na patelni. Postanowilam sprobowac tej nowosci. W domu porownalam banana i owoc platanu. Jak widzicie na zdjeciu platan jest o wiele wiekszy. Nie obiera sie go jak banan tylko powiedzialabym, ze jest raczej jak ogorek. Nalezy zdjac z niego skore pomagajac sobie nozem.
 
Podaje Wam przepis na platanowe chipsy, moim zdaniem bardzo smaczne.

Platanowe chipsy
Skladniki na 4 osoby:
2 dojrzale owoce platanu 
1 szklanka oleju do smazenia
sol

Przygotowanie:
Owoce platanu obieramy ze skorki i tniemy na krazki o grubosci 1,5 cm. Wkladamy na pol godziny do miseczki z osolona woda.

Nastepnie odsaczamy z nadmiaru wody i smazymy w malej ilosci oleju. Krazki musza zmieknac.
Kiedy beda juz miekkie wyjmujemy je z patelni i czekamy az sie schlodza.
Nastepnie na drewnianej desce kladziemy krazki platana i rozwalkowujemy je na plaskie chipsy.
Chipsy smazymy na glebokim oleju do momentu az stana sie zloto-brazowe.
Podajemy posolone.
Czy podoba Wam sie ten przepis?

4 komentarze:

  1. Bardzo mi sie podoba.Tylko skad wziasc w Polsce owoce platanu?
    Te platany,ktore rosna u nas w niektorych parkach (np.w Nieborowie)czy Ogrodach Botanicznych maja o wiele mniejsze owoce i pewnie nikomu nie przyszlo do glowy,ze sa jadalne .

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeszcze chcialam dodac,ze ten blog robi sie coraz ciekawszy! Dla mnie ma funkcje poznawcze,a to uwielbiam,bo mam "ciekawosc swiata i ludzi".

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe to jest. A w smaku podobny do jakiegoś warzywka, czy owocu, czy raczej nie da się porównać? można jeść na surowo?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mozna jesc na surowo, mozna upiec, usmazyc lub poddusic na patelni.Moj maz porownal smak smazonego platana do smaku ziemniaka.

    OdpowiedzUsuń