poniedziałek, 16 maja 2011

Salviata

Dzisiaj wykonalam danie, ktore moze byc przystawka lub dodatkiem do glownego dania. Nazywa sie Salviata (lub Tortino di salvia). Jak sie domyslacie, glownym skladnikiem jest szalwia, oczywiscie swieza. Oto przepis:
Salviata
Skladniki:
  • 8 jaj
  • 12-14 lisci szalwii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 lyzeczka maki
  • 2 lyzki startego parmezanu
  • 50 gram masla
  • sol

Przygotowanie:
Listki szlawii dokladnie myjemy i tniemy na drobne kawalki.


Do miski wbijamy jaja, "roztrzepujemy" je. Do szklanki z mlekiem wspypujemy make, starty parmezan, kawalki szalwii i sol. Dokladnie mieszamy.


Mieszanke mleczno-szalwiowa wlewamy do jaj. Mieszamy. Okragla forme smarujemy maslem, wlewamy do niej mase jajeczna. Wkladamy do piekarnika na okolo 20 minut (temperatura 180 stopni).

 Torcik szalwiowy

2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis, uwielbiam wszystkie zapiekane torty i quiche, szkoda tylko, że szałwię musze oskubać z doniczki a nie z ogórdka, jak to jest możliwe u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moze to sprawa klimatu? sama nie wiem, jak to sie dzieje, ze liscie szalwi, ktore kupuje tu we Wloszech sa rozmiarow telefonu komorkowego (przepraszam za porownanie,ale wlasnie popatrzylam na komorke i dlatego uzylam jej jako przyklad).

    OdpowiedzUsuń