Podaje bardzo smakowity przepis:
Spinaci alla fiorentina (Szpinak po florencku)
- 1 kg swiezego szpinaku
- 50 gram masla
- 2 zabki czosnku
- 4 jaja
- 0,5 litra sosu beszamelowego
- 4 lyzki startego parmezanu
- 2 lyzki maki
- sol i pieprz
W garnuszku podgrzewamy mleko. dodajemy do niego make, 45 gram masla, 2 lyzki parmezanu. Wszystko dokladnie mieszamy na malym ogniu (starajac sie, zeby nie wytworzyly sie grudki). Kiedy sos zgestnieje, nasz beszamel jest gotowy.
Przygotowanie potrawy:
Obieramy, myjemy i gotujemy szpinak. Odcedzamy i kroimy na kawalki. Na patelni rozpuszczamy 2 lyzki masla, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz szpinak.
Do podsmazonego szpinaku wlewamy szklanke beszamelu i wszystko dokladnie mieszamy.
Szpinak rozkladamy do 4 glebokich, glinianych miseczek. Lyzka robimy dziurke, w ktora wbijamy jajo. Dodajemy soli i pieprzu. Wierzch potrawy polewamy pozostalym beszamelem i posypujemy parmezanem.
Wkladamy do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
Szpinak po florencku
Sos beszamelowy bardzo lubię, ale ze szpinakiem jeszcze nigdy go nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja!
pozdrawiam!