Chleb kasztanowy
250 gram maki kasztanowej
250 gram maki pszennej
30 gram swiezych drozdzy
pol szklanki mleka
1 lyzka oliwy z oliwek
garsc rodzynek
garsc pestek z dynii
Przygotowanie:
W cieplym mleku rozpuszczamy drozdze wraz z 1 lyzka maki pszennej. Odstawiamy do wyrosniecia. Do glebokiego naczynia wsypujemy dwa rodzaje maki, drozdze, oliwe, rodzynki i pestki dyni. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie czesci, formujemy dwa bochenki chleba. Obtaczamy kazdy z nich w mace. Odstawiamy do wyrosniecia w cieplym miejscu, przykrywamy sciereczka.
Po okolo dwoch godzinach wkladamy chlebki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Pieczemy okolo pol godziny.
Rady: do ciasta chlebowego mozemy dodac rowniez pestki slonecznika, zurawine, sezam.... To co chcecie! Smacznego!
Oj zapachniało smacznie !
OdpowiedzUsuńw Polsce mąka kasztanowa jest, ale zastanawiam sie jaka jest relacja cenowa do maki we Włoszech. W Polsce znalazłam kg za 45 zł. Czyli około 10 Euro.
OdpowiedzUsuńOoo, nie wiedzialem, ze chleb mozna tez upiec "tak po prostu". Pieklem kiedys w specjanej maszynie, ktorej sie pozbylem przed wyjazdem do Wloch, to moze teraz zaczne w piekarniku :)) i to jeszcze kasztanowy!
OdpowiedzUsuńSzanowny EiM, ja kiedys pieklam chleb kilka razy w tygodniu, teraz jakos mniej bo i czasu mniej. Maszynki nigdy nie mialam i pewnie nie bede miec (za malo miejsca w kuchni, poza tym fajnie jest pozagniatac samemu ciasto). W piekarniku jak najbardziej wychodzi. Polecam. Mam nadzieje,ze kiedys bede miala piec drzewny, to by byla dopiero radocha! Pozdrawiam,A.
OdpowiedzUsuńMarta, w internecie 0,5 kg maki kasztanowi kosztuje 20 zl.
OdpowiedzUsuń