poniedziałek, 24 października 2011

Frittelle di castagne

Wczoraj tyle napatrzylam sie na pysznosci kasztanowe (zjadlam tylko pieczone kasztany), ze dzisiaj postanowilam zrobic cos w domu. Przepis rowniez z Marradi. Bardzo prosty, a smaczny.

Frittelle di castagne
Skladniki:
200 gram maki kasztanowej
100 gram cukru
150 ml wody
szczypta soli
bialy cukier lub cukier puder do posypania
olej lub oliwa do smazenia

Przygotowanie:
Do glebokiego naczynia wsypujemy make, cukier, sol i wlewamy wode.


Mieszamy lyzka tak, by uzyskac gladka plynna mase.


Nabieramy ciasto mala lyzeczka i wrzucamy na rozgrzany olej. Smazymy z dwoch stron. Kulki kasztanowe posypujemy bialym cukrem lub cukrem pudrem.


Uwaga: kulki kasztanowe smaza sie bardzo szybko.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. A my wczoraj jedlismy pieczone kasztany w Warszawie. Kupione na Krakowskim Przedmiesciu. Pycha:) Za to maki kasztanowej nie udalo nam sie jeszcze kupic...nawet w sklepie P i P (ktos na spotkaniu w Podkowie podpowiadal)nie maja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam podobny problem i powracajace pytanie, gdzie ta ta maka. w odpowiedzi czesto slysze, ze ciastoz takiej maki jest malo smaczne, nie uwierze jak nie sprobuje! Pozdrawiam z zimniej, z lekkim słoneczkiem Warszawy !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wracajac do maki to znalazlam w sklepie ze zdrowa zywnoscia na Kabatach - 200 g za 16,99 - Olu czy to dobra cena czy przesadzona? Jeszcze nie kupilam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie drogo, bo to jakby szklanka, ale spróbowałabym.
    Mieszkam na Natolinie, gdzie ten sklep?

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak Natury, KEN 19 (po prawej stronie idac od Natolina) - no to jestesmy sasiadkami:)Ja tez sie chyba skusze, bo akurat Ola w przepisie podaje 200 g, ale marza nam sie nalesniki, a to zdecydowanie za mala porcja...

    OdpowiedzUsuń
  6. Drogie Panie, widzialam w internecie 20,65 zl kosztuje 500 gram maki kasztanowej. dochodzi oczywiscie koszt przesylki.ale moze jak zrobicie zbiorowa paczke, to wyjdzie taniej? pozdr.,A.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń