Dlatego mysle,ze do zrobienia tego dzemu bedzie dobry kazdy niedojrzaly pomidor. Nie musi byc canestrino. Oto przepis, ktorego przygotowanie radze rozpoczac wieczorem:
Dzem pomidorowy
Skladniki na 3 sloiczki:1 kg zielonych,niedojrzalych pomidorow
2 cytryny
700 gram cukru
Przygotowanie:
Pomidory tniemy na cwiartki i pozbawiamy je pestek. Kroimy na malutkie kawalki. Obieramy cytryne ze skorki i tniemy na cieniutkie plasterki.
Calosc zasypujemy cukrem i pozostawiamy na cala noc.
Rano zauwazymy, ze zniknal cukier. Natomiast pojawil sie przezroczysty sok.
Calosc wrzucamy do garnka i gotujemy na malym ogniu przez minimum 2 godziny.
Gotowy dzem przekladamy do sloiczkow, pasteryzujemy.
Dzem pomidorowy
Spostrzezenia: W oryginalnym przepisie na 1 kg pomidorow dodawano 750 gram cukru. Moim zdaniem to za duzo. Wystarczyloby 500 gram.
Jesli pytanie o smak, to trudno mi jest go opisac. Ciekawy, niepowtarzalny, trudno porownywalnym z czyms innym. Trzeba sprobowac!
Wyglada apetycznie choc zielono ?
OdpowiedzUsuńWyglada ciekawie, mysle że bedzie wyborny!
OdpowiedzUsuńnajwazniejsza jest oryginalnosc. Tylko poczeka do sezonu zielonych pomidorow. "Adio pomidory sloneczka zachodzace za stolu mego blat" - jakos tak spiewali Starsi Panowie!
Tylko jak zwykle mam dylemat: w przypadku dzemu z czerwonej cebulki na patelnie nalalam odrobine wody, a tu czy do rondelka wlac wode czy juz sok wystarczy. Nie chce aby sie przypalilo, czy na krotko przywarlo, bo moze zmienic smak dzemow! ? Pozdrawiam
w ciagu nocy tego soku wytworzylo sie naprawde duzo, pomidory plywaly. takze to wszystko potem gotowane na malym gazie wcale nie wyparowalo.nawet potem musialam troche odlewac,zeby w sloiku nie zbyt duzo cukru. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń