Dzem dyniowy Aleksandry
Skladniki:1 kg dyni obranej ze skory
3 sredniej wielkosci marchewki
2 jablka
400 gram cukru trzcinowego
1 lyzka cynamonu
Przygotowanie:
Dynie kroimy w kostke. Jablko i marchew obieramy, scieramy na tarce. Dodajemy do dyni. Wszystko zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc.
Nastepnego dnia papke owocowo-warzywna przelewamy do garnka. Gotujemy na wolnym gazie przez poltorej godziny.
W polowie gotowania dosypujemy cynamon. Gotowy dzem wlewamy do sloikow i pasteryzujemy.
Dzemik, jak dla mnie, przepyszny. Dodanie cynamonu sprawi, ze nadchodzace, dlugie zimowe wieczory beda pyszne i radosne. Tak sobie mysle,ze moglby byc to mily prezent dla znajomych pod choinke!
Dzem dyniowy Aleksandry
Za kilka dni nowe przepisy dzemowe...
Do odwaznych swiat nalezy! Moja ulubiona wersja dyniowego to taka z dodatkiem pomaranczy:)
OdpowiedzUsuńWlasnie taki dzem dyniowy z pomarancza wykonalam na niedzielny podwieczorek.Dodalam jeszcze sok z cytryny i limonki,doprawilam startym imbirem.To byl eksperyment,ale bardzo udany.
OdpowiedzUsuńDynie w tym roku wyjatkowo inspiruja,jest ich na rynku wiecej i to w roznych gatunkach.
Niewatpliwie poprawiaja nastroj!
Pychotka:) Jadłam kiedyś dżem z dyni i jabłka, ciekawe, ile w smaku zmieni marchew;)
OdpowiedzUsuńMoje "zapasy" nie doczekały zimy, chyba kupię kolejną, dla zapachu - cynamon, pomarańczka, imbir ojej !!!
OdpowiedzUsuńNa a marchew, dałam, bo myślałam, że dla koloru, fakt miałam wyjątkowo słodką, bo jabłka były kwaskowe.
zapasy czesto nie doczekuja zimy, no bo jak sa takie pyszne... imbir tez bym dodala, przy kolejnym dzemie pomysle. obecnie dogotowuje mi sie porcja dzemu z kiwi.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam wszystkie czytelniczki!