czwartek, 10 listopada 2011

Wloska tarta dyniowa

Przyznam sie, ze bardzo zainteresowalo mnie powiazanie dyni wraz z cynamonem. Znalazlam wloski przepis na tarte i postanowilam wykonac go, wlasnie ze wzgledu na obecnosc cynamonu.

Tarta z dyni
Skladniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
pol szklanki mąki ziemniaczanej
pol szklanki cukru pudru
pol kostki masla
1 jajo
1 lyzka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Skladniki na farsz:
400 gram obranej dyni
2 jablka sredniej wielkosci
1 duzy ziemniak
100 ml soku pomaranczowego
50 gram rodzynek
3 lyzki miodu
1 lyzka cynamonu
20 wloskich orzechow
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Ze skladnikow zagniatamy kruche ciasto.
Rodzynki moczymy przez 30 minut w soku pomaranczowym. Nastepnie odsaczamy je. 
W garnuszku gotujemy ziemniaka pokrojonego na kawalki. Odcedzamy.
W drugim garnku, w malej ilosci wody gotujemy pokrojona na kawalki dynie oraz jablko.
Kiedy beda miekke miksujemy je wraz z ziemniakiem. 
  Przed zmiksowaniem
 oraz po...

Do masy dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy, zmielone orzechy, miod. Mieszamy.
Do okraglej formy wkladamy ciasto i pieczemy je przez 10 minut w 180 stopniach. Nastepnie wlewamy na nie mase dyniowa i zapiekamy przez 20 minut.

Wloska tarta z dyni

 Tarte mozemy przyozdobic polowkami wloskich orzechow.

4 komentarze:

  1. Przepis ogromnie mi sie podoba - zrobie na weekend. Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawde pyszne, polecam! i czekam na komentarze po upieczeniu! pozdr.,A.

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie siedzi w piekarniku. pachnie oblednie! dam znac, czy rownie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ty wiesz, ze musialam ja piec dwa razy w ciagu jednego dnia??? Pierwsza zniknela w ciagu 20 minut :)))
    Jeszcze raz dziekuje za wspanialy przepis. Wchodzi na stale do naszego jesienno-zimowego menu :)

    OdpowiedzUsuń