Ciasto z jablkami Wilmy
Skladniki:
100 gram oliwy z oliwek
70 gram bialej maki
70 gram maki zytniej
130 gram cukru trzcinowego
sok z jablek (do ewentualnego rozrzedzenia ciasta)
2 jaja
1 lyzka proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu
1 kg jablek
sol
bulka tarta i maslo do posmarowania formy
Przygotowanie:
Pol kilo jablek obieramy, kroimy w male kosteczki.
Wilma obiera jablka
Nastepne pol kilo jablek myjemy, zostawiamy skorke, tniemy na cwiartki a nastepnie na cieniutenkie paski.
Zoltka oddzielamy od bialek. Zoltka ubijamy z cukrem. Nastepnie dodajemy 2 rodzaje maki, proszek do pieczenia, rum, szczypte soli i tyle soku jablkowego, zeby ciasto nie bylo zbyt geste ani zbyt rzadkie.
Ubijamy piane z bialek. Do ciasta dodajemy jablka pokrojone na kwadraciki, a nastepnie ubita piane. Delikatnie mieszamy.
Sandra dodaje ubita piane do ciasta i jablek
Na wysmarowana maslem forme sypiemy bulke tarta. Wlewamy ciasto, na ktorym ukladamy gesto paski jablek ze skorka.
Pieczemy pol godziny w temperaturze 180 stopni.
Ciasto z jablkami Wilmy
co to za kuchnia, ze trzeba byc w kurtce?
OdpowiedzUsuńTo kuchnia "na zewnatrz", w ktorej przygotowywane sa potrawy przede wszsytkim w lato, podczas roznego rodzaju swiat, np. pizzy. w zimie nie jest uzywana. tylko czasem grzecznosciowo otwierana. pozdr.,A.
OdpowiedzUsuń