Dostaje emaile z pytaniem, ile kosztuje jedzenie w toskanskich restauracjach. Postanowilam przejsc sie po centrum Pistoi i zrobic male rozeznanie (ja raczej chodze do pizzerii). Oto wyniki i cenniki (do rymu):
Coperto czyli nakrycie: 1,5 euro
Przystawki w formie serow, surowej szynki, wolowiny: 7-10 euro (ponizej talerz serow 10 euro)
Salatki roznego rodzaju: 4-7 euro
Roznego rodzaju duze crostini (zapiekane buleczki z roznymi dodatkami): 6-8 euro
Pierwsze dania (makarony lub risotto): 7-11 euro
Drugie dania miesne: 9-15 euro,
Befsztyk po florencku (porcja dla dwoch osob): 40 euro za kilogram
Dodatki do drugiego dania (pieczone ziemniaki, fasolka, ciecierzyca, salata): 4 euro
Ciasta oraz ciastka: 4-5 euro
Kawa: 1,5 euro
Cappuccino: 2 euro
Cola, Fanta w puszce itd: 3 euro
Soki w malych buteleczkach: 3 euro
Woda: 1 euro, ale mysle ze jest to filtrowana "kranowka" , natomiast litr naturalnej lub gazowanej wody zazwyczaj kosztuje 1,5 euro
Czytajac menu tych trzech restauracji przychodzi glod. Oj, chyba cos ugotuje...
Ja uważam, że zdecydowanie najlepsze steki wołowe Wrocław serwuje. To jest istna rewelacja, a ja sam jestem zakochany w produktach amerykańskich. Jeść mało, zdrowo, ale bez przesady - trzeba od czasu do czasu umilić sobie życie :)
OdpowiedzUsuń