Tym razem zapraszam na dzem z czeresni.
Marmellata di ciliegie
Skladniki na 1 sloik 250-300 ml:
250 ml czeresni (juz bez pestek)
160 ml miodu
pol cytryny
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy czeresnie pokrojone na pol, starta skorke z cytryny (w przepisie oryginalnym wrzucono cala skorke cytryny, by na samym koncu ja wyjac) oraz miod.
Stawiamy na wolnym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 10 minut.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny.
Mieszamy i przekladamy do sloika. Pasteryzujemy.
To musi byc swietne. Ale przy dzisiejszych cenach miodu sprobuje z niewielka iloscia, bo taki dzemik to bajka!
OdpowiedzUsuńMoze dodaj cukier trzcinowy. Tez milo wyjdzie.
UsuńDzem musi byc pyszny, musze i ja sprobowac :)
OdpowiedzUsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńZrobię ten dżem.
Czereśnie uwielbiam!
Dzemik pyszny, jednakze konsystencja nie jest zbyt gesta. Mysle, ze nadaje sie do polew do lodow lub ciast. Mniam! Pozdrawiam wszystkich "dzemowiczow"!
OdpowiedzUsuń