Gelato al parmigiano
Skladniki:
100 gram startego parmezanu
200 ml gestej smietany
sol i pieprz
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy smietane, wsypujemy parmezan, sol i pieprz (wedlug smaku, zalecam malo soli, bo parmezan jest juz slony). Gotujemy na malym ogniu przez 10 minut.
Pozostawiamy do ostygniecia.
Rowniez w tym przypadku do zrobienia lodow potrzeba maszynki (przygotowanie to 30 minut). Ale ja nie mam (jeszcze). Wiec po prostu gotowa mase lodowa wlozylam do zamrazalnika. Po 1,5 godzinki lody byly gotowe.
Lody parmezanowe moga byc rowniez przystawka, przekaska podawana z zapiekanym pieczywem, na toscie lub sucharku. Obok mozna polozyc swiezego pomidora i listek bazylii.
naprawdę szaleństwo!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki.
ciekawe zestawienie, hmm lody parmezanowe!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.okiemjadwigi.pl
Toś poszalała.
OdpowiedzUsuń:) Mysle, ze parmezanowe to dopiero poczatek. Mam zamiar poszalec jeszcze w innych "dziwnych" smakach. Pozdrawiam,A.
UsuńCos ponad standardy!
OdpowiedzUsuńNadal nie moge wyobrazic sobie smaku. Zreszta jak to brzmi - lizac parmezan. Ale chyba lepiej lyzeczka.
Wiem lody dla doroslych, bo dzieci to wola slodkie.
Fajnie brzmi, lizac parmezan :)
UsuńWygladaja bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuń