środa, 26 września 2012

Wloski dzem figowy

Wciaz w temacie figowym...
Podaje fajny przepis na wloski dzem figowy. Plusem jest to, ze nie dodajemy cukru!

Marmellata di fichi (senza zucchero aggiunto) - przepis Alessandra

Skladniki:
1 kg fig
1 jablko
1 cytryna
okolo pol szklanki przegotowanej wody


Przygotowanie:
Myjemy figi, kroimy na cwiartki. Wrzucamy do garnka. Dodajemy jablko pokrojone na kawalki (ze skorka!) oraz starta skorke z cytryny. Dolewamy pol szklanki wody.


Gotujemy na malym ogniu dopoty, dopoki dzem zgestenieje.


Wkladamy do sloiczkow i pasteryzujemy.
Ps. Mysle, ze ugotowany dzem moznaby zmiksowac, wtedy mialby jednolita konsystencje.A moze zmiksowac przed gotowaniem, chyba lepiej!

5 komentarzy:

  1. Olu! pyszny ten dżem figowy! kupiłam dzisiaj Twoją książkę z przepisami z Toskanii i jestem nią zachwycona:)przepisy będę wykorzystywać, a książkę zareklamuję na blogu. pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie, ze ksiazka sie podoba. Przepisy latwe i pyszne, zapraszam do gotowania i do zapisania sie do Fan Klubu Buleczkek z rozmarynem na blogu: www.smakitoskanii.blogspot.com
    pozdrawiam z rana, A.

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiszę się natychmiast! pozdrawiam Olu i czekam na kolejne książki; poprzednią też zamierzam kupić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlasnie pracuje nad nastepna ksiazka, z pewnoscia bedzie pare przepisow, pozdr.,A.

      Usuń
  4. Mmmmm, musi być pyszny! Widziałam wczoraj świeże figi w sklepie po... 3zł... sztuka. Także na razie o dżemie z fig mogę pomarzyć:/

    OdpowiedzUsuń