Moje dziecko w szkole, a ja tu o gruszkach (nie na wierzbie), ale w czekoladzie.
Przepis wloski, apetyczny. Taki owocek w czekoladowym syropie moze byc wspanialym prezentem dla naszych znajomych. Lub moze stanowic ciekawy deser. Dodajac bita smietana usczesliwimy wszystkich gosci!
Wloskie gruszki w czekoladzie
Skladniki na okolo 4 duze sloiki:
700 gram gruszek (malych i twardych)
400-450 gram cukru (ja dodalam trzcinowy)
pol cytryny
25- 30 gram gorzkiego kakao
0,5-0,6 litra wody
Przygotowanie:
Obrac gruszki i pokroic w cwiartki. Popryskac sokiem ze swiezej cytryny.
Postawic na gazie garnek z woda, cukrem oraz starta skorka z cytryny. Gotowac tylko 2 - 3 minutki.
Odstawic do ostygniecia. Kiedy nasz syrop czekoladowy bedzie letni, nalezy w nim rozpuscic kakao (ja wlozylam kakao do szklanki, dolalam troche syropu, dokladnie rozmieszalam i wlalam do garnka z syropem).
Gruszki ulozyc ciasno w sloikach.
Zalac syropem czekoladowym, zakrecic sloik. Pasteryzowac przez 20 minut.
Pere al cioccolato
Biorę przepis, uwielbiam gruszki. :)
OdpowiedzUsuń:) bardzo sie ciesze i pozdrawiam :)
UsuńWyglądają genialnie. Jak tylko dorwę jakieś puste słoiki to zrobię koniecznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
A no wlasnie z tymi pustymi sloikami to jest problem. u mnie zostaly tylko te 500 ml-owe...
Usuńnie sądziłam, że gruszki w czekoladzie mogą być też w słoiku, pysznie to wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńWyglagaja przepysznie!!! Moze sie pokusze o zrobienie...
OdpowiedzUsuń