wtorek, 1 marca 2011

Cytrynowe ruloniki

Znalazlam bardzo fajny przepis na smazone ruloniki z cytryna. Przepis pochodzi z Toskanii. Prawde mowiac, natknelam sie na niego po raz pierwszy. Polecam, gdyz jest latwy w wykonaniu, a smak cytryny gra pierwsza role.

Arrotolati al limone
Skladniki na 6 osob:
12 lyzek maki
6 lyzek cukru
4 jaja
4 cytryny
szczypta soli
olej do smazenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto z: maki, 2 lyzek cukru, jaj i szczypty soli. Stolnice posypujemy dosc gruba warstwa maki. Rozwalkowujemy ciasto.
Smarujemy je wycisnietym sokiem z cytryny, posypujemy 4 lyzkami cukru i starta skorka z cytryn. Zawijamy ciasto w rulon. Kroimy go da paski o szerokosci 1,5 cm.
Ruloniki wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Smazymy do momentu az zbrazowieja.
 Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Alternatywa dla polskich faworków. Cytrynowy posmak musi być super. Kiedyś na pewno wypróbuję, bo niestety uwielbiam takie przysmaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pyszna musi byc ta pierwsza rola cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak myslec o diecie?!Pojutrze tlusty czwartek,obowiazkowo paczki ,faworki i moze ruloniki?Sasiedzi,z ktorymi spedze wieczor na pewno sie uciesza!

    OdpowiedzUsuń