poniedziałek, 9 lipca 2012

Wloskie lody truskawkowe

We Wloszech juz dawno po truskawkach. W Polsce chyba ostatnie dni. A skoro jeszcze mozna je kupic i za oknem goraco, to proponuje lody! Oto wloski przepis:

Gelato alla fragola
Skladniki:

250 gram swiezych truskawek
120 gram cukru trzcinowego
250 ml mleka
1 cytryna

Przygotowanie: 
Obrac i umyc truskawki.

Cukier trzcinowy i obrane truskawki

Zmiksowac cukier trzcinowy na cukier puder.


Zmiksowac truskawki z cukrem pudrem, sokiem i starta skroka z cytryny.


Dodac mleko i zmiksowac.


Przelac lody do garnuszka (uprzednio zamrozonego) i pozostawic w zamrazalce przez okolo 50 minut. Co jakis czas mieszac by nie wytworzyly sie brylki lodu.
Podawac z owocami lub na przyklad polewa czekoladowa...


Podoba mi sie ten przepis, gdyz jest light: pozbawiony smietany i jaj. Do tego zamiast cukru bialego - trzcinowy. Te lody przypominaja bardziej sorbet. Lekka nutka cytrynowa dodaje im ciekawego smaku.

1 komentarz:

  1. Lody,lody dla ochlody!
    Kto pamieta lodziarzy,ktorzy kiedys chodzili po plazy? ( rym zupelnie przypadkowy ).
    Dzieki Twojemu przepisowi mozemy w prosty sposob baaardzo przyjemnie sie ochlodzic :)

    OdpowiedzUsuń