Wiecie jak nazywa sie w wersji oryginalnej? Torta d'agosto! (tlum. sierpniowe ciasto). Oto przepis:
Torta d'agosto
Skladniki:
130 gram maki
1 lyzka proszku do pieczenia
130 gram cukru
40 gram masla
1 cukier waniliowy
2 jaja
4 brzoskwinie
100 ml jogurtu
bulka tarta
sol
Wloska Torta d'agosto
Przygotowanie:
Brzoskwinie kroimy w kwadraciki.
W jednym naczyniu mieszamy make, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczypte soli.
W drugim naczyniu miksujemy: maslo z cukrem, a nastepnie z zoltkami.
Mieszanke maczna laczymy z mieszanka "maslowo- jajowa". Dodajemy jogurt.
Bialka bijemy na piane. Dodajemy do pozostalej masy.
Na koncu wrzucamy pokrojona brzoskwinie i delikatnie mieszamy.
Okragla forme smarujemy maslem,posypujemy bulka tarta. Wlewamy ciasto.
Pieczemy okolo 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Właśnie mam brzoskwinie, które czekają na pomysł. Uwielbiam włoską, ale prawdziwie włoską kuchnię, więc już wiem, co z nimi zrobię...pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDaj znac jak wyszlo. Pozdrawiam, A.
UsuńFajna instrukcja obrazkowa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewa
http://blog.calimera.pl/
Pozdrawiam i mam nadzieje, do szybkiego spotkania! A.
Usuń