piątek, 22 kwietnia 2011

Bordatino livornese

Rzucilam sie w wir gotowania i pieczenia, a to dla ukojenia nerwow. Popsul nam sie 3,5 letni samochod. Na czesc trzeba czekac 10 dni, bo to na specjalne zamowienie w fabryce we Francji. Caly wczorajszy dzien minal mi "na telefonie" w poszukiwaniu samochodu zastepczego. Podobno dzisiaj wieczorem nam go dadza...
Ale wracajac do tematu kulinarnego: miedzy jednym telefonem, a drugim zaglebilam sie w kucharskich lekturach.  Znalazlam smakowity przepis na cieple danie z maki kukurydzianej oraz warzyw. Potrawa pochodzi z miasta Livorno. W oryginale nalezy dodac cavolo nero - czarna toskanska kapuste. Ale my ja zastapimy kapusta wloska i wyjdzie rownie smakowicie.

Bordatino livornese
Skladniki:
  • 200 gram maki kukurydzianej
  • 200 gram suchej czerwonej fasolki (typ borlotti)
  • mala glowka wloskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 lodyga selera naciowego
  • 5-6 lodyg natki pietruszki
  • 1 zabek czosnku
  • 3 lyzki przecieru pomidorowego
  • 5 lyzek oliwy z oliwek
  • sol i pieprz
Przygotowanie:
Fasole moczymy przez minimum 12 godzin. Gotujemy w 2 litrach osolonej wody. Ugotowana fasole miksujemy wraz z woda z gotowania. Na patelni polanej oliwa podsmazamy pokrojony na kawalki: czosnek, cebule, marchew, seler naciowy, natke pietruszki. Kiedy warzywa beda podduszone dodajemy przecier pomidorowy oraz drobno poszatkowana wloska kapuste.

Przyprawiamy do smaku. Co jakis czas wlewamy zmiksowana wode fasolowa. Kiedy kapusta bedzie miekka, wlewamy pozostala wode fasolowa i doprowadzamy do wrzenia. Powoli wsypujemy make kukurydziana i gotujemy przez okolo 30 minut.

Gotowa potrawe wlewamy na duzy plaski talerz (moga wyjsc nawet 2 talerze). Kiedy lekko ostygnie mozemy ja kroic na trojkaty, tak jak tort.

Szkoda, ze zdjecie nie oddaje smaku. Inaczej mowiac: smakuje o wiele bardziej niz wyglada.