piątek, 5 października 2012

Gruszki w czekoladzie

Ostatnio posypalo sie u mnie mnostwo przepisow. Gotowanie sprawia mi ogromna przyjemnosc. Nie moge nic na to poradzic, ze nie usiedze spokojnie bez przygotowania jakiegos nowego dania.
Moje dziecko w szkole, a ja tu o gruszkach (nie na wierzbie), ale w czekoladzie.
Przepis wloski, apetyczny. Taki owocek w czekoladowym syropie moze byc wspanialym prezentem dla naszych znajomych. Lub moze stanowic ciekawy deser. Dodajac bita smietana usczesliwimy wszystkich gosci!

Wloskie gruszki w czekoladzie

Skladniki na okolo 4 duze sloiki:
700 gram  gruszek (malych i twardych)
400-450 gram cukru (ja dodalam trzcinowy)
pol cytryny
25- 30 gram gorzkiego kakao
0,5-0,6 litra wody


Przygotowanie:
Obrac gruszki i pokroic w cwiartki. Popryskac sokiem ze swiezej cytryny.


Postawic na gazie garnek z woda, cukrem oraz starta skorka z cytryny. Gotowac tylko 2 - 3 minutki.


Odstawic do ostygniecia. Kiedy nasz syrop czekoladowy bedzie letni, nalezy w nim rozpuscic kakao (ja wlozylam kakao do szklanki, dolalam troche syropu, dokladnie rozmieszalam i wlalam do garnka z syropem).


Gruszki ulozyc ciasno w sloikach.


Zalac syropem czekoladowym, zakrecic sloik. Pasteryzowac przez 20 minut.

Pere al cioccolato