sobota, 31 grudnia 2011

Blog Roku 2011

Jeszcze w starym roku, tak jak w 2010, postanawiam brac udzial w konkursie na Blog Roku 2011. Zapraszam na:

Soczewica w Nowy Rok

We Wloszech (rowniez w Toskanii) podczas sylwestrowej kolacji je sie soczewice. Przynosi podobno pieniadze! W moim przypadku to sie jeszcze nie sprawdzilo. Jem ja wiec dlatego, ze to bardzo smakowite, wegetarianskie danie. Podaje przepis:

Soczewica na Nowy Rok
Skladniki:
300 gram soczewicy do namoczenia
2 marchewki
2 biale cebule
2 lodygi selera naciowego
400 gram przecieru pomidorowego lub pomidorow w puszce typu "pelati"
3 lyzki oliwy z oliwek
kilka lisci szalwii
szczypta soli

Przygotowanie:
Przez całą noc moczymy soczewice w wodzie.
  • Następnego dnia gotujemy ją przez godzinę (aż zmięknie) wraz z pokrojoną na kawałki: 1 cebula, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego oraz szczypta soli.
    Na patelnie, na której rozgrzaliśmy oliwę wrzucamy pokrojoną na kawałki: marchewkę, cebule oraz seler naciowy. Dodajemy pokrojoną na kawałki szałwie oraz przecier pomidorowy. Dusimy przez 15 minut.
    Na końcu dodajemy ugotowana soczewice z warzywami i dusimy przez 10 minut. 
     Danie z soczewicy najlepiej smakuje, jak jest gorace.

    ps. W tradycyjnym,toskańskim przepisie dodajemy również 30 gram surowego boczku oraz 300 gram kiełbasy obranej ze skórki.