niedziela, 25 grudnia 2011

Struffoli

Korzenie rodzinne mojej tesciowej wywodza sie spod Neapolu. Stad kazdego roku na Swieta przygotowuje ona struffoli - slodkosci z poludnia Wloch. Oto przepis:

Struffoli
Skladniki:
400 gram mąki
4 jaja
2 łyżki cukru
25 gram masła
1 kieliszeczek anyżu
skórka z połowy cytryny
skórka z połowy pomarańczy
szczypta soli
oliwa do smażenia
do dekoracji: 400 gram miodu,
konfetti (kolorowe groszki), owoce kandyzowane
Struffoli (przepis pochodzi z mojej ksiazki, ktora czeka jeszcze na wydawce)

Przygotowanie:
Zagnieść wszystkie składniki, odłożyć ciasto pod przykryciem na kilka godzin. Następnie wyrobić jeszcze
raz, rozwałkowywać na wąskie ruloniki, ciąć na małe kaweczki (wielkości orzecha laskowego), rozkładać
na desce dobrze obsypanej mąką. Następnie rozgrzać olej, wrzucać ciasto. Struffoli muszą usmażyć się na
złotawy kolor. Po usmażeniu kładziemy je na talerzu przykrytym papierem (dzięki temu odsączamy
niepotrzebny olej). W między czasie na patelni rozpuszczamy miód, a następnie wrzucamy do niego
struffoli. Dodajemy kolorową posypkę i owoce kandyzowane, możemy nimi posypać wierzch struffoli.