Toskańskie przepisy na makaron, gnocchi i risotto

Makarony

Pasta alla Fornaia - Przepis z Livorno
Skladniki na 4 osoby:
400 gram makaronu (spaghetti lub trenette)
100 gram orzechow wloskich
100 gram parmezanu
okolo 30 lisci bazylii
3-4 lyzki oliwy z oliwek
sol
Przygotowanie:
Miksujemy: parmezan, orzechy, bazylie, szczypte soli dodajac oliwe z oliwek.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem bazyliowo-orzechowym.

Tagliatelle z orzechami i bazylia
Skladniki:
400 gram tagliatelli
Liscie bazylii
50 gram wloskich orzechow
40 gram orzechow pinolowych
50 gram sera Parmezanu
2 lyzki swiezej smietany
60 gram oliwy z oliwek
kilka lisci miety
Przygotowanie:
Przygotujemy orzechowe “pesto”: miksujemy 30 gram oliwy z oliwek, orzechy wloskie i pinolowe, liscie bazylii, smietane, lekko solimy. Nastepnie dodajemy ser parmezan, reszte oliwy, kilka lisci miety.
Gotujemy tagliatelle w osolonej wodzie. Polewamy naszym “pesto” i posypujemy listkami bazylii.


Gnocchi:

Gnocchi del Casentino

Składniki na 4 osoby:
400 gram świeżej ricotty
600 gram szpinaku
3 jaja
1 litr rosołu mięsnego
mąka
gałka muszkatołowa
starty parmezan
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Czyścimy, myjemy szpinak, gotujemy w małej ilości posolonej wody. Odcedzamy, „wyrzynamy” z wody i tniemy na drobne kawałeczki. Łączymy go z ricottą, startym parmezanem, jajami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy wszystko na jednolitą masę dodając ewentualnie trochę mąki. Robimy kulki i wrzucamy na gotujący rosół.
Szpinakowe kulki podajemy w rosole posypane serem parmezanem lub na talerzu polane sosem mięsnym.

Topini di patate

Składniki: 
  • 600 gram ziemniakó
  • 200 gram mąki
  • 1 jajo
  • só
  • 250 ml sosu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do robota kuchennego i miksujmy je na jednolitą masę. Dodajemy mąkę, jajo i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, z którego toczymy ruloniki o grubości 2 cm (jesli ciasto lepi sie do rak, możemy dodać trochę mąki). Ruloniki tniemy na paski o długości okolo 2,5 cm.
Kluski wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Kiedy tylko wypłyną na wierzch odcedzamy je z wody.


Podajemy polane sosem pomidorowym i posypane parmezanem.

Risotto:

Risotto alla toscana
Skladniki na 4 osoby:
300 gram ryzu
8 duzych lyzek sosu miesnego
1/2 cebuli
50 gram masla
1 litr rosolu
starty ser parmezan

Przygotowanie:
Na patelni rozpuscic maslo, podsmazyc cebulke, dodac ryz i "tostowac" go przez kilka minut. Dodac 4 duze lyzki sosu miesnego. Gotowac podlewajac co jakis czas rosolem. Kiedy risotto bedzie prawie gotowe dodac 4 pozostale lyzki sosu miesnego i kilka lyzeczek startego parmezanu.

Risotto Elizy z Valdibure

Skladniki na 8-10 osob:
1 glowa kapusty wazaca 900 gram do 1 kg
2 duze czerwone cebule
500 -550 gram ryzu

starty parmezan do posypania
6 lyzek oliwy z oliwek
sol i pieprz

Przygotowanie:
Kroimy drobno cebule. Na rozgrzanej patelni polanej uprzednio oliwa podsmazamy cebulke. Dodajemy soli do smaku.
W robocie kuchennym (tak najlepiej i najszybciej, Eliza uzywa tradycyjnych metod i tnie kapuste nozem) szatkujemy kapuste. Dodajemy ja do cebulki, dolewamy troche wody i dusimy pod przykryciem.
Kiedy kapusta jest juz prawie miekka, wrzucamy ryz, dolewamy okolo 1 litr wody (mysle, ze rosol tez bylby dobry, gdyz dodalby aromatu). Gotujemy az do momentu kiedy ryz bedzie miekki.
Rozkladamy ryz na glebokich talerzach. Danie posypujemy duza iloscia parmezanu.
                                             Risotto Elizy z Valdibure

ps. zrobilam maly ekperyment, pod koniec gotowania ryzu dodalam troche sosu pomidorowego. Wyszlo rowniez smacznie!