wtorek, 2 sierpnia 2011

Konkurs To-Tuscany

Jak juz wiecie kilka dni temu wyslalam przepis na konkurs. Okazuje sie, ze licza sie glosy. Jesli podoba Wam sie moja potrawa zaglosujecie na nia na:


Znajduje sie na samym dole strony. Nazywa sie Kluski nudystki.
Dziekuje!!

Pan giallo

Dzisiaj kolej na ciasto "Zolty chleb". Mysle, ze jst to malo znany toskanski przepis. Oto on:

Pan giallo
Skladniki:
  • 250 gram maki pszennej
  • 250 gram maki kukurydzianej
  • 100 gram cukru
  • 100 gram masla
  • 2 jaja
  • 1 lyzka proszku do pieczenia
  • starta skorka z 1 cytryny
  • sol
  • (ewentualnie troche mleka)

Przygotowanie:
Maslo rozpuszczamy i odstawiamy do ostygniecia. Mieszamy ze soba dwie maki.

 Dodajemy do nich: cukier, proszek do pieczenia, szczypte soli, starta skorke cytrynowa, jaja i maslo. Wyrabiamy ciasto. Jesli jest zbyt geste, dolewamy troche mleka.
Do formy wysmarowanej maslem wlewamy ciasto.


Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Pan giallo