środa, 24 października 2012

Toskanskie risotto z dyni

Ostatnio zrobilo sie dyniowo i kasztanowo. Taki to jest pazdziernik w Toskanii. Wspomniec nalezy rowniez o oliwkach i swietach wina.
Ale wrocmy do dyni. Dzisiaj toskanskie risotto, z winem.

Toskanskie risotto z dynia

Skladniki:
1 biala cebula
500 gram dyni
250 ml bialego wina
250-300 gram ryzu
500 ml bulionu warzywnego (lub miesnego - jak w oryginalnym przepisie)
6 lyzek startego parmezanu
5 lyzek oliwy z oliwek
peperoncino (swieze lub suszone, ilosc wedlug uznania)


Przyrzadzanie:
Drobno kroimy cebule oraz dynie (obieramy ja ze skorki).


Na patelni, na ktorej uprzednio rozgrzalismy oliwe, wrzucamy cebule i dynie. Dusimy na malym ogniu (pod przykryciem) do momentu, kiedy wszystko zmieknie. Kiedy to nastapi wlewamy wino, pozostawiamy do wyparowania. Wrzucamy ryz, bulion (rosol) oraz peperoncino. Solimy do smaku.


Gotowanie ryzu bedzie zalezec od gatunku (arborio 15 minut, ryz zbozowy nawet do 50 minut).
Nasze risotto podajemy posypane startym parmezanem.
Smacznego!