poniedziałek, 4 lipca 2011

Torta di pane e amaretti

Juz od dawna chodzil za mna ten przepis. Bylam bardzo ciekawa smaku tego ciasta, gdyz wykonane jest ono z polaczenia chleba i ciasteczek amaretto (z migdalami). Z tego co wim ciasteczka te dostepne sa na rynku polskim, takze mozecie sprobowac wykonac ten przepis.Wprawdzie do wykonania potrzeba chleba toskanskiego, ale zrobcie eksperyment i dodajcie zwykly,polski chleb. Podaj przepis:

Torta di pane e amaretti
Skladniki:
  • 1 kg czerstwego chleba
  • 1 litr mleka
  • 3 lyzki cukru
  • 200 gram ciasteczek amaretti
  • 3 jaja
  • 40 gram rodzynek
  • troche masla do wysmarowania formy

Przygotowanie:
W robocie kuchennym rozdrabniamy ciasteczka amaretti. Kroimy na kromki chleb, wkladamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odczekujemy 20 minut, by chleb wchlonal mleko.


Wkladamy go robota kuchennego i dodajemy cukier, rozdrobnione amaretti, 3 zoltka i wszystko razem miksujemy. W garnuszku ubijamy bialka na sztywna piane. Z robota kuchennego wyjmujemy mase chlebowa, wlewamy ja do miski. Dodajmy rodzynki oraz piane z bialek.


Wszystko delikatnie mieszamy.
Do tortownicy wysmarowanej maslem wlewamy mase chlebowa.

Wkladamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 20 minut.

 Toskanskie ciasto chlebowo migdalowe