poniedziałek, 21 maja 2012

Pancotto

W tradycyjnej kuchni toskanskiej niczego sie nie wyrzuca. To samo tyczy sie chleba. Nawet jesli jest czerstwy, mozna z niego wyczarowac rozne potrawy. Jedna z nich jest Pancotto, ktora dzis przedstawiac. Po przeczytaniu nie musicie czuc szczegolnej inspiracji, ale po jej sprobowaniu! Pychota! Domowy przecier domowy, czosnek, troche cebulki i listki bazylii (oraz chleb) tworza niesamowity, niezapomniany smak! Az sie chce suszyc chleb na nastepne Pancotto!

Pancotto

Skladniki:
1 mala biala cebula
2-3 zabki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego
200 ml wody
300 gram czerstwego chleba
15 gram startego parmezanu
3 lyzki oliwy z oliwek
kilka listkow bazylii do dekoracji
sol

Pancotto

Przygotowanie:
Czosnek i cebule kroimy na male kawalki.


Podsmazamy na patelni, na ktorej uprzednio podgrzalismy oliwe.


Kiedy cebula sie zarumieni dodajemy przecier pomidorowy, wode, sol i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut.


Czerstwy chleb kroimy w kosteczke.


Dodajemy go do sosu pomidorowego, mieszamy na wolnym ogniu przez minutke.


Rozkladamy na talerzach, posypujemy parmezanem, dekorujemy listkami bazylii.