sobota, 4 grudnia 2010

Schiacciata z winogronami


W Toskanii, a przede wszystkim we Florencji i okolicach je sie Schiacciate z winogronami.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy malutkie, czarne winogrona, z mala iloscia pestek (rosna one rowniez w Polsce). Obrywamy je do glebokiego naczynia.
Na patelni ogrzewamy oliwę z oliwek i trochę rozmarynu. Następnie odcedzamy oliwę od rozmarynu. Pół kilo ciasta na chleb wyrabiamy wraz z odcedzoną aromatyzowaną oliwą. Kiedy ciasto wchłonie oliwę dzielimy je na dwie części: pierwszą rozwałkowaną rozkładamy na blasze posmarowanej oliwą. Na niej kładziemy, a raczej wciskamy jedną po drugiej kulki winogron. Cukrzymy lekko warstwę winogron i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozkładamy warstwę winogron i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika. Kiedy ciasto nabierze złotego koloru możemy je wyjac z piekarnika i podawac do jedzenia.
 Schiacciata z winogronami

4 komentarze:

  1. No to wygląda wspaniale!!!!!!!!!! Znam osobę która podołałaby temu przepisowi i drugą która nie miałaby problemu z pochłonięciem całości ;)))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis ciasta na stronie ze slodkimi przepisami.

    OdpowiedzUsuń
  3. a bardzo dziekuje, moze ktoregos dnia zrobie dla tego delikwenta ktory nie ma problemu z pochlonieciem;)

    OdpowiedzUsuń