Zupa-krem Chiary
Skladniki:1 kalafior
2 pory
100 ml smietany z soi lub zwyklej smietany
szczypta peperoncino (fakultatywne)
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy pora (biala czesc) i kalafiora pokrojone na male kawalki. Kiedy warzywa beda ugotowane odcedzamy je z wody (wody nie wylewamy), miksujemy.
Dodajemy 100 ml wody z gotowania. W kubeczku rozrabiamy smietane z kilkoma lyzkami wody z gotowania.Dodajemy do zupy i wszystko dokladnie mieszamy. Zupe podajemy posypana peperoncino lub inna ostra papryka.
coś dla wielbicieli kalafiora. a ja się do takich zaliczam :-)
OdpowiedzUsuńI dla mnie również. Pycha!
OdpowiedzUsuńA ja z kalafiorem nie żyję w przyjaźni:))
OdpowiedzUsuńJesli do tych skladnikow dodamy jeszcze inne biale warzywa - pietruszke,cebule,selera,otrzymamy bardzo wyrafinowany aksamitno-kremowy smak.Zamiast suszonego peperoncino ja daje kilka kropli ostrej oliwy i uprazone pestki dyni lub malutkie grzanki.
OdpowiedzUsuńTo jest To!!!!!!! super przepis!!!!!! Zupa Chiary z pewnością smaczna ale zupa Ani to dopiero przeżycie, coś wspaniałego !!!!! Polecam wszystkim !!!!! mniam mniam :-) Smacznego !!!!
OdpowiedzUsuń