środa, 6 kwietnia 2011

Scarpaccia viareggina

Jakos nie moge usnac. W lozku przerwacam sie z boku na bok i nic. Postanowilam wiec poserwowac w internecie i znalazlam bardzo sympatyczna akcje pt." Warzywa w slodyczach". Od razu na mysl przyszlo mi ciasto, ktore ostatnio wykonywalam. Przepis pochodzi z nadmorskiego toskanskiego miasta Viareggio. Oto on:


Scarpaccia viareggina
Skladniki:
  • 500 gram cukinii
  • 150 gram maki
  • 150 gram cukru
  • 2 jaja
  • 50 gram masla
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pol szklanki mleka
  • sol
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Do glebokiego naczynia wsypcie make, cukier, jaja, roztopione maslo, cukier waniliowy, letnie mleko i szczypte soli. Wymieszajcie wszystkie skladniki. Dodajcie cukinie pokrojona na cienkie plasterki. Mase cukiniowa wklejcie do tortownicy uprzednio wysmarowanej oliwa z oliwek. Pieczcie przez 1 godzine w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze:

  1. Nie wiedzialam,jak to "ciasto" sie nazywa.Mialam okazje je sprobowac,powinno nalezec do kategorii "brutti e buoni" (brzydkie i dobre ).Naprawde ma niepowtarzalny smak.I z przepisu wynika,ze jest semplice czyli latwe w wykonaniu.
    Goraco polecam,jesli chcecie zablysnac czyms niespotykanym na naszych stolach!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo kuszące. Mam ochotę je w przyszłości wypróbować :)
    dzięki za przyłączenie się do akcji :)

    OdpowiedzUsuń