We wtorek mialam pretekst do przyrzadzenia czegos, bo przyszla do mnie Linda (na minione urodziny).
Upieklam toskanskie ciastka: Africani. Nazwa podobno pochodzi od koloru ciastka po upieczeniu (byc moze staja sie ciemne dzieki dodaniu cynamonu).
Podaje przepis:
Africani
Skladniki na 4 osoby:- 4 zoltka
 - 130 gram cukru
 - 30 gram masla
 - 6 lyzek maki
 - otarta skorka z 1 cytryny
 - pol lyzeczki cynamonu
 
Miksujemy zoltka z cukrem. Dodajemy pozostale skladniki i dokladnie wszystko mieszamy. Do malych foremek wlewamy po dwie lyzki ciasta.
Pieczemy 15-20 minut w tmperaturze 180 stopni.
Africani
Wyglądają bardzo ciekawie - delikatne lekkie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńwyobrażam sobie że są w środku lekkie jak puch.
pozdrawiam! :)