Topini di patate
Składniki:
- 600 gram ziemniaków
- 200 gram mąki
- 1 jajo
- sól
- 250 ml sosu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do robota kuchennego i miksujmy je na jednolitą masę. Dodajemy mąkę, jajo i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, z którego toczymy ruloniki o grubości 2 cm (jesli ciasto lepi sie do rak, możemy dodać trochę mąki). Ruloniki tniemy na paski o długości okolo 2,5 cm.
Moje topini wyszly troche dluzsze niz 2,5 cm, a to ze wzgledu na pospiech ktory ciagle mi towarzyszy
Kluski wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Kiedy tylko wypłyną na wierzch odcedzamy je z wody.
Podajemy polane sosem pomidorowym i posypane parmezanem.
Gotowe topini di patate
Pyszne musiały być:). Ws umie nasze kluski śląskie w innych kształtach:)
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z Twojego zaproszenia zostawionego na portalu bobyy.pl i jestem dziś pierwszy raz, ale jestem pewna, że będę tu zaglądała często. A gnocchi zawsze dobrze smakują.
OdpowiedzUsuńzapraszam bardzo serdecznie
OdpowiedzUsuń