wtorek, 30 sierpnia 2011

Risotto Elizy z Valdibure

Ostatnio bardzo zaniedbuje aspekt kulinarny bloga. Bardzo Was przepraszam, ale promocja ksiazki pochlania ostatnie wolne minuty mojego zycia. (...)
Na poletku warzywnym u Elizy rosnie mnostwo kapusi. Zachecona przepisem na risotto, postanowilam wziasc jedna glowe kapuchy i wykonac przepis. Oto on:

Risotto Elizy z Valdibure

Skladniki na 8-10 osob:
1 glowa kapusty wazaca 900 gram do 1 kg
2 duze czerwone cebule
500 -550 gram ryzu
starty parmezan do posypania
6 lyzek oliwy z oliwek
sol i pieprz

Przygotowanie:
Kroimy drobno cebule. Na rozgrzanej patelni polanej uprzednio oliwa podsmazamy cebulke. Dodajemy soli do smaku.

 
W robocie kuchennym (tak najlepiej i najszybciej, Eliza uzywa tradycyjnych metod i tnie kapuste nozem) szatkujemy kapuste. Dodajemy ja do cebulki, dolewamy troche wody i dusimy pod przykryciem.


Kiedy kapusta jest juz prawie miekka, wrzucamy ryz, dolewamy okolo 1 litr wody (mysle, ze rosol tez bylby dobry, gdyz dodalby aromatu). Gotujemy az do momentu kiedy ryz bedzie miekki.


Rozkladamy ryz na glebokich talerzach. Danie posypujemy duza iloscia parmezanu.


ps. zrobilam maly ekperyment, pod koniec gotowania ryzu dodalam troche sosu pomidorowego. Wyszlo rowniez smacznie!

4 komentarze:

  1. Bardzo mi się to danie podoba! Czuję, że będzie mi smakować (w sumie to takie wegetariańskie gołąbki smakowo chyba wychodzą:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mysle, ze mozna porownac smak do golabkow. Swietne skojarzenie! Pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  3. DZIEWCZYNY!
    Teraz bardzo modne sa golabki bez zawijania.Ile czasu mozna zaoszczedzic!
    Mimo wszystko jednak uwazam,ze prawdziwe golabki nie maja sobie rownych.Moga byc wegetarianskie,ale
    zawijane.I z duza iloscia sosu pomidorowego albo grzybowego.Plus ziemniaczki u koperkiem.
    Narobilam sobie smaku...

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tez sobie narobilam smaku.... trzeba bedzie chyba zajrzec do lodowki...

    OdpowiedzUsuń