czwartek, 29 września 2011

Budyn po sienensku

Zrobie maly przerywnik i podziele sie z Wami bardzo sympatycznym przepisem rodem z Sieny. Nazywa sie Budyn po sienensku. Jest to ciasto, ktorego glownym skladnikiem jest ryz. Oto przepis:

Budyn po sienensku

Skladniki:
1, 5 litra mleka
500 gram ryzu
250 gram cukru
4 jaja
50 gram masla
150 gram owocow kandyzowanych
1 opakowanie cukru waniliowego
otarta skorka z 1 cytryny (ewentualnie pomaranczy)
50 gram orzechow pinolowych
50 gram orzechow wloskich
30 gram orzechow pistacjowych
kakao do posypania
cukier waniliowy oraz cukier puder do posypania


Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy mleko, na ktore wrzucamy ryz i cukier. Gotujemy do momentu az wchlonie sie mleko. Jesli ryz jest jeszcze twardy, to dolewamy troche mleka.


W drugim garnku wbijamy jaja z cukrem waniliowym i maslem, nastepnie dodajemy owoce kandyzowane, starta skorke z cytryny lub pomaranczy, orzechy pinolowe oraz pokrojone na kawalki orzechy wloskie i pistacjowe.
Ugotowany ryz mieszamy wraz ze wszystkimi owocami kandyzowanymi i orzechami.
Tortownice wysmarowujemy maslem, wlewamy ciasto. Wierzch posypujemy cukrem pudrem, kakao oraz odrobina cukru waniliowego. Pieczemy okolo 40 minut w 250 stopniach.

Budinone alla senese
 

5 komentarzy:

  1. uh! brzmi nieźle ;)) a te jaja z tym cukrem pomieszać najpierw ? przed wrzuceniem tych owoców ?
    dzięki za przepis i pozdrawiam cieplutko ;)
    Twojej książki nie ma jeszcze w Empiku :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię z pewnością. Uwielbiam takie desery:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaja zmiksowac z cukrem waniliowym oraz maslem, a potem dodac owoce kandyzowane i orzeczy. na koncu wszystko wrzucic do ugotowanego ryzu. pychota!! tzw.bombka kaloryczna, ale co tam.....pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wyprobuje. Obrazilam się na zamowienie i chciałaam dziś kupic ksiazke w empiku w centrum przed spotkaniem, trochę zmartwilam sie tym co Ula napisala.

    OdpowiedzUsuń
  5. Droga Mazeno, ja bede miala ksiazki ze soba. Przydzwigam caly karton!

    OdpowiedzUsuń