Oto zwycieski przepis:
Krem z pomidorow
Skladniki:
2 kg dojrzalych i miekkich pomidorów
zabek czosnku
garsc ulubionych ziól: bazylia, oregano, moze byc tez pietruszka
oliwa
filizanka mleka
sól, pieprz (ewentualnie przyprawa typu warzywko), czerwona slodka papryka w proszku, cukier
Przygotowanie:
Pomidory nalezy sparzyc wrzatkiem i obrac ze skórki, nastepnie pokroic w cwiartki i wlozyc do duzego garnka. Dodac odrobine oliwy, czosnek, doprawic do smaku ulubionymi przyprawami i suszonymi ziolami, dodac takze cukier, który neutralizuje kwasny smak pomidorów. Gotowac na wolnym ogniu przez 20 – 30 minut. Gdy pomidory sa miekkie nalezy je zmiksowac na krem, nastepnie dolac mleko – tyle ile potrzeba by uzyskac pozadana konsystencje zupy.
Propozycja podania:
Goraca zupe pomidorowa nalewamy do glebokich talerzy, kazda porcje posypujemy serem mozzarella pokrojonym w paseczki, polewamy odrobina oliwy i gotowe! Kazdy wedlug uznania moze doprawic zupe swiezo mielonym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Najlepiej smakuje z chrupiacym pieczywem, doskonale sa buleczki z dynii.
Gratuluje!
Gratuluję! Pomidorowa ZAWSZE!!!!
OdpowiedzUsuńOstatnio odkryłam smak pomidorów, lekko posolonych, z odrobina pieprzu i posypanych rozgniecionym kminkiem.Może być cebulka. Kminek, nigdy nie był specjalnie ale tu się sprawdza dla naszego smaku. Polecam.
Gratuluje zwyciezczyni konkursu !
OdpowiedzUsuńJa zaproponowalam skromniejsza wersje zupy-krem z pomidorow.Na pewno sprobuje zwycieskiego przepisu!
Niech zyja pomidory !
Mamy szczescie,ze nie musimy juz spiewac "adio,pomidory...",bo mamy je przez caly rok.
Czekam na nastepny konkurs.
Super przepis!
OdpowiedzUsuńJa jako miłośniczka pieczywa, jak patrzę na te bułeczki na zdjęciu to mi aż ślinka leci :) Dlaczego w Ligurii ciemne, razowe pieczywo jest nieosiągalne? :/