środa, 22 lutego 2012

Jedzenie w euro

Dostaje emaile z pytaniem, ile kosztuje jedzenie w toskanskich restauracjach. Postanowilam przejsc sie po centrum Pistoi i zrobic male rozeznanie (ja raczej chodze do pizzerii). Oto wyniki i cenniki (do rymu):

Coperto czyli nakrycie: 1,5 euro

Przystawki w formie serow, surowej szynki, wolowiny: 7-10 euro (ponizej talerz serow 10 euro)
Salatki roznego rodzaju: 4-7 euro


Roznego rodzaju duze crostini (zapiekane buleczki z roznymi dodatkami): 6-8 euro


Pierwsze dania (makarony lub risotto): 7-11 euro


Drugie dania miesne: 9-15 euro,
Befsztyk po florencku (porcja dla dwoch osob): 40 euro za kilogram
Dodatki do drugiego dania (pieczone ziemniaki, fasolka, ciecierzyca, salata): 4 euro



Ciasta oraz ciastka: 4-5 euro


Kawa: 1,5 euro
Cappuccino: 2 euro
Cola, Fanta w puszce itd: 3 euro
Soki w malych buteleczkach: 3 euro
Woda: 1 euro, ale mysle ze jest to filtrowana "kranowka" , natomiast litr naturalnej lub gazowanej wody zazwyczaj kosztuje 1,5 euro


Czytajac menu tych trzech restauracji przychodzi glod. Oj, chyba cos ugotuje...

1 komentarz:

  1. Ja uważam, że zdecydowanie najlepsze steki wołowe Wrocław serwuje. To jest istna rewelacja, a ja sam jestem zakochany w produktach amerykańskich. Jeść mało, zdrowo, ale bez przesady - trzeba od czasu do czasu umilić sobie życie :)

    OdpowiedzUsuń