sobota, 23 czerwca 2012

Toskanska zupa fasolowa

Na dzien dzisiejszy proponuje pyszna zupe fasolowa. Naprawde palce lizac!

Toskanska zupa fasolowa

Skladniki:
300 gram bialej fasoli do namoczenia
1 duza cebula (ja wybralam czerwona)
2 zabki czosnku
swiezy rozmaryn (ilosc wedlug uznania)
3 kromki suchego chleba
5 lyzek oliwy z oliwek
sol

Przygotowanie:
Fasole moczymy przez min. 12 godzin. Nastepnie gotujemy ja w osolonej wodzie (okolo 35-40 minut).


Na patelnie z rozgrzana oliwa (4 lyzki) wrzucamy pokrojona cebulke oraz rozmaryn. Podsmazamy.


Kiedy fasola jest juz prawie miekka, dodajemy do niej zesmazona cebulke z rozmarynem.Gotujemy przez kilka minut.


Fasole wraz z woda, w ktorej sie gotowala oraz cebula i rozmarynem miksujemy blenderem (lub w robocie kuchennym):


Kromki chleba podpiekamy i kroimy w kosteczke:


Wkladamy do glebokich talerzy i zalewamy zupa. Zupe polewamy oliwa z oliwek.

Toskanska zupa fasolowa

4 komentarze:

  1. Ale teraz nabralam ochoty na zupe fasolowa. Zdecydowanie musze sobie taka niebawem ugotowac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. za cieplo, poczekam na chlody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje, zbyt goraco. Ale sasiadka podarowala mi pol kilo fasoli i nie wiedzialam co zrobic. Stad pomysl na wykorzystanie toskanskiego przepisu. Zupka lepsza na jesienne lub zimowe dni. Polecam, pyszna! Pozdrawiam,A.

      Usuń