czwartek, 28 czerwca 2012

Wloski dzem czeresniowy

W ostatnich dniach eksperymentowalam w dzemowej tematyce.
Tym razem zapraszam na dzem z czeresni.

Marmellata di ciliegie

Skladniki na 1 sloik  250-300 ml:
250 ml czeresni (juz bez pestek)
160 ml miodu
pol cytryny


Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy czeresnie pokrojone na pol, starta skorke z cytryny (w przepisie oryginalnym wrzucono cala skorke cytryny, by na samym  koncu ja wyjac) oraz miod.


Stawiamy na wolnym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 10 minut.


Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny.


Mieszamy i przekladamy do sloika. Pasteryzujemy.

5 komentarzy:

  1. To musi byc swietne. Ale przy dzisiejszych cenach miodu sprobuje z niewielka iloscia, bo taki dzemik to bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze dodaj cukier trzcinowy. Tez milo wyjdzie.

      Usuń
  2. Dzem musi byc pyszny, musze i ja sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny!
    Zrobię ten dżem.
    Czereśnie uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzemik pyszny, jednakze konsystencja nie jest zbyt gesta. Mysle, ze nadaje sie do polew do lodow lub ciast. Mniam! Pozdrawiam wszystkich "dzemowiczow"!

    OdpowiedzUsuń