poniedziałek, 30 lipca 2012

Wloskie szaszlyki z moreli

Trafilam na ten wspanialy przepis i jeszcze przed przyrzadzeniem sie w nim zakochalam. Morela z rozmarynem wydawala mi sie bardzo kuszaca. Musialam sie spieszyc, bo moreli juz praktycznie nie ma. Podaje przepis:

Wloskie morelowe szaszlyki w sosie rozmarynowym

Skladniki na 3 duze szaszlyki:
80 gram cukru
80 ml wody
10 duzych moreli
swiezy sok z 1 cytryny
3 lyzki cukru pudru
1 duza galaz rozmarynu ( np.20 cm)

Przygotowanie:

Na malym ogniu przez 5 minut gotujemy wode z cukrem.


Odstawiamy  z gazu, wrzucamy listki rozmarynu i pozostawiamy do ostudzenia "syropu rozmarynowego".


Morele pozbawiamy pestek i kroimy je na pol. Posypujemy cukrem pudrem i skrapiamy sokiem z cytryny.


Na grillu podpiekamy morele: 1 minute z jednej i 1 minute z drugiej strony. Ja uzylam elektrycznego urzadzenia tefalowego i wyszlo rownie sympatycznie.


Na filmie mozecie podziwiac podpiekanie moreli:

video

Podpieczone polowki moreli nabijamy na patyczki zrobione z galazki rozmarynu.
Szaszlyki polewamy syropem rozmarynowym. Gotowe i pyszne do zjedzenia!

Albicocche al rosmarino

Notka:  Mysle, ze moznaby wyeliminowac cukier puder, tak samo byloby pyszne, a cukru mniej!

6 komentarzy:

  1. Fajny przepis:) a myslisz ze mozna morele zapic poprostu w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze tak, tylko szkoda wlaczac piekarnika na 2 minuty...

      Usuń
  2. Zauwazylam,ze u Ciebie w kuchni pomaga Biancaneve.Nic dziwnego,ze wszystko sie udaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie, Biancaneve odgrywa bardzo wazna role!

      Usuń
  3. z opisu przepis wydaje się być smakowity
    j

    OdpowiedzUsuń