piątek, 17 sierpnia 2012

Swieto Schiacciaty

Kochani, po tym swiecie moge smialo napisac, ze taka impreze moze zrobic kazdy z nas. I zastanawiam sie naprawde bardzo powaznie nad tym, czy czegos takiego nie zorganizowac w Polsce, przy domu u mojej mamy.
Zobczcie sami, a przytakniecie glowa.


W Castellina, malutenkiej miejscowosci nalezacej do gminy Serravalle Pistoiese odbyla sie 35 edycja Swieta Schiacciaty.

Grupa domow u gory to wlasnie Castellina. Widok od strony Serravalle Pistoiese
 
W tym roku nietypowo, bo w zwiazku z odnowa kosciola nie mozna bylo rozlozyc stolow oraz zrobic innych atrakcji (jak np. tance).

Ciekawostka: proboszczem w Castellina jest Polak: ksiadz Stanislaw

W tym roku festa miala charakter bardzo okrojony.


Schiacciata robiona byla w pobliskiej piekarni. Oto jak pan piekarz przywozil ciepla schiacciate, film mozecie obejrzec tu:


A ponizej odbieranie schiacciaty:


video

Schiacciata rozchodzila sie jak przyslowiowe cieple buleczki. Kto przyjezdzal, bral po 3-4 kawaly.  Cena  jednego to 6 euro, zaznaczam to byla duza porcja.


Do schiacciaty mozna bylo zamowic cos do picia lub poprosic o wedliny: np. mortadele.

 Schiacciata do sprobowania

Poprosilam o schiacciate bez soli posypanej na wierzchu, gdyz widzialam ze piekarz mial lekka reke i rzucal jej naprawde duzo.
Oto moja schiacciata:


Zjedlismy ja ze smakiem i ruszylismy dalej (a o tym jutro).

6 komentarzy:

  1. a przepis? podawałaś?
    pozdrawiam
    www.okiemjadwigi.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisu jeszcze nie podawalam. Musze poprosic meza, ktory kiedys prowadzil piekarnie i zna sie na tym najlepiej.

      Usuń
  2. PYCHA!!! Ale bym zjadla taka scciacce.. Probowalam kiedys w domu zrobic ale nie wyszla, no wlasnie moze jest jakis sprawdzony przepis??

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie potrzebny jeszcze dobry piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze dobry piec to polowa sukcesu. Ach,zeby miec taki na drewno... pozdr.

      Usuń