niedziela, 26 sierpnia 2012

Wloskie ciasto brzoskwiniowe

Sezon brzoskwin wiec proponuje wloskie ciasto brzoskwiniowe.
Wiecie jak nazywa sie w wersji oryginalnej? Torta d'agosto! (tlum. sierpniowe ciasto). Oto przepis:


Torta d'agosto

Skladniki:
130 gram maki
1 lyzka proszku do pieczenia
130 gram cukru
40 gram masla
1 cukier waniliowy
2 jaja
4 brzoskwinie
100 ml jogurtu
bulka tarta
sol

Wloska Torta d'agosto

Przygotowanie:
Brzoskwinie kroimy w kwadraciki.
W jednym naczyniu mieszamy make, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczypte soli.


W drugim naczyniu miksujemy: maslo z cukrem, a nastepnie z zoltkami.


Mieszanke maczna laczymy z mieszanka "maslowo- jajowa". Dodajemy jogurt.
Bialka bijemy na piane. Dodajemy do pozostalej masy.


Na koncu wrzucamy pokrojona brzoskwinie i delikatnie mieszamy.


Okragla forme smarujemy maslem,posypujemy bulka tarta. Wlewamy ciasto.


Pieczemy okolo 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

4 komentarze:

  1. Właśnie mam brzoskwinie, które czekają na pomysł. Uwielbiam włoską, ale prawdziwie włoską kuchnię, więc już wiem, co z nimi zrobię...pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna instrukcja obrazkowa :)

    Pozdrawiam
    Ewa
    http://blog.calimera.pl/

    OdpowiedzUsuń