sobota, 26 marca 2011

Mini pizze ziemniaczane

W mojej domowej biblioteczce znalazlam wloska ksiazke kucharska sprzed 17 lat. Zaciekawil mnie przepis na male pizze zrobione z ziemniakow. Podziele sie z Wami przepisem:
Mini pizze ziemniaczane
Skladniki:
  • 300 gram maki pszennej
  • 2 ziemniaki
  • kilka lisci bazylii
  • 150 ml przecieru lub sosu pomidorowego
  • 1mozzarella
  • 5 lyzek oliwy z oliwek
  • sol i pieprz

Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i gotujemy je. Nastepnie robimy z nich puree.
Dodajemy make, sol, pieprz. Ciasto rozwalkujemy na grubosc 2 cm i wycinamy  z niego krazki. Smazymy je na rozgrzanej patelni uprzednio polanej oliwa.
Usmazone krazki polewamy sosem pomidorowym, kladziemy kawalki mozzarelli i listki bazylii.
Mini pizze wkladamy do piekarnika na 5 minut. Kiedy mozzarella sie rozpusci, nasze mini-danie mozemy wyjac z pieca.
Nota:  troche zmienilam ten przepis. Zamiast maki pszennej dodalam zytnia. W domu zabraklo mi bazylii, dodalam kapary.
Wyszla bardzo fajna przekaska na rozne okazje: urodziny dzieci, kolacja typu szwedzki bufet, "cos na zab" podczas ogladania telewizji...

2 komentarze:

  1. Interesujące - chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez! To bedzie zupelna nowosc na stole!

    OdpowiedzUsuń