niedziela, 24 lipca 2011

Frittelle di mele

W Toskanii istnieje sympatyczny przepis na jablka smazone w ciescie. Oto on:

Frittelle di mele
Skladniki:
  • 2 duze jablka
  • 150 gram maki
  • 1 jajo
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • cukier puder do posypania
  • woda
  • olej do smazenia

Przygotowanie:
Obieramy jablka ze skorki, Pozbawiamy je srodka i tniemy na plastry o grubosci 0,5 cm.


Zoltko oddzielamy od bialka. Do miski wrzucamy make, zoltko, oliwe i dodajemy tyle wody, zeby zrobic niezbyt geste ciasto. Bialko miskujemy na sztywna piane, dodajemy do ciasta.


Mieszamy. W ciescie maczamy plastry jablek i obtaczamy je po obydwu stronach.


Plastry jablek wrzucamy na rozgrzany olej (oliwe). Smazymy do momentu kiedy frittelle zbrazowieja.


Gotowe kladziemy na papierowym reczniku, w celu wchloniecia oleju.


Nasze frittelle ukladamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Frittelle di mele

3 komentarze:

  1. Świetne. ;) Dodam do przepisów na moją włoską kolację ze znajomymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie tu u Ciebie i bardzo smacznie :) aż czuje się zapach tych jabłuszek...
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje za mile slowa.pozdrawiam, A.

    OdpowiedzUsuń