poniedziałek, 11 lipca 2011

Granita z arbuza

Nie wiem jaka jest obecnie pogoda w Polsce, ale w zeszlym tygodniu dochodzily do mnie wiesci o 12 stopniach.
W Pistoi zar sprawia, ze nie myslimy o niczym innym jak o schlodzeniu sie. W salonie zwinelismy dywan i siedzac na kaflkach bawimy sie z Julcia (w wiekszosci wloskich domow w salonach sa kafelki, nie parkiet).
Jednym ze sposobow na obnizenie temperatury ciala jest zrobienie granity. Podaje przepis na orzezwiajacy napoj z arbuza:

Granita z arbuza
Skladniki:
  • 1 kg arbuza (pozbawionego skorki)
  • 150 gram cukru
  • 250 ml przegotowanej wody (lub wody niegazowanej z butelki)
  • 1 sok z cytryny


Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy wode (250 ml) i na malym gazie rozpuszczamy w niej cukier. Nastepnie odstawiamy do ostygniecia.
Arbuza kroimy na kawalki. Wkladamy do robota kuchennego i miskujemy wraz z sokiem z cytryny i pocukrzona woda.


Zmiksowanego arbuza wlewamy do niskiego naczynia i wkladamy do zamrazalnika na min.2 godziny. Co pol godziny mieszamy nasza granite, pozbawiajac ja duzych grudek.


Podajemy w wysokich szklankach. Mozemy przyozdobic ja listkiem miety.

Granita z arbuza

Mala notka: zamiast zwyklego cukru uzylam cukier trzcinowy.

2 komentarze:

  1. Pycha. U nas gorąco na przemian z ulewami. Więc w efekcie wyjątkowo parno i człowiek się klei - taka granita jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuję, ale już na spokojnie - po ślubie;)

    OdpowiedzUsuń