Z pewnoscia w czasie pobytu we Wloszech zdarzylo Wam sie kupic swieze jaja. Zauwazyliscie, ze na skorupce widnieje stempelek z literkami, cyfrkami oraz data waznosci.
Oto co one oznaczaja:
I.Kategoria:
jaja kategoria extra A: moga byc sprzedane do 9 dni po zniesieniu
jaja kategoria A: sa przydatne do spozycia do 28 dni po zniesieniu
II.Pochodzenie kur:
kod 0: jaja bio
kod 1: kury hodowane na swiezym powietrzu
kod 2: kury hodowane w halach, ale moga swobodnie sie przemieszczac
kod 3: kury hodowane w klatkach
III.Na etykiecie mozecie znalezc literki odpowiadajace wadze jaja:
S: nie przewazajace 53 gramy
M: do 63 gram
L: do 73 gram
X: wieksze niz 73 gramy
Mam nadzieje, ze przydadza sie Wam te informacje. Najwazniejsze, zeby nie kupowac jaj z kodem 3!! We Wloszech istnieje kampania, ktora walczy o zniesienie hodowli kur w klatkach.Podpisalismy w tej sprawie petycje majac nadzieje, ze cos zmieni sie w tym kierunku
Ja kupuje zawsze jaja extra fresche.
OdpowiedzUsuńNigdy tych z trzeciej kategorii! Pozdrawiam!
W Polsce oznaczenia są podobne. Problem polega na tym, że w sklpach większość to numer 3...
OdpowiedzUsuńDokładnie. Niestety w Polsce większość kupuje 3ójki, bo innych nie ma w supermarketach :(
OdpowiedzUsuń