czwartek, 21 lipca 2011

Wloskie jaja

Z pewnoscia w czasie pobytu we Wloszech zdarzylo Wam sie kupic swieze jaja. Zauwazyliscie, ze na skorupce widnieje stempelek z literkami, cyfrkami oraz data waznosci.


Oto co one oznaczaja:
I.Kategoria:
  jaja kategoria extra A: moga byc sprzedane do 9 dni po zniesieniu
  jaja kategoria A: sa przydatne do spozycia do 28 dni po zniesieniu

II.Pochodzenie kur:
   kod 0: jaja bio
   kod 1: kury hodowane na swiezym powietrzu
   kod 2: kury hodowane w halach, ale moga swobodnie sie przemieszczac
   kod 3: kury hodowane w klatkach

III.Na etykiecie mozecie znalezc literki odpowiadajace wadze jaja:
     S: nie przewazajace 53 gramy
     M: do 63 gram
     L: do 73 gram
     X: wieksze niz 73 gramy

Mam nadzieje, ze przydadza sie Wam te informacje. Najwazniejsze, zeby nie kupowac jaj z kodem 3!! We Wloszech istnieje kampania, ktora walczy o zniesienie hodowli kur w klatkach.Podpisalismy w tej sprawie petycje majac nadzieje, ze cos zmieni sie w tym kierunku

3 komentarze:

  1. Ja kupuje zawsze jaja extra fresche.
    Nigdy tych z trzeciej kategorii! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. W Polsce oznaczenia są podobne. Problem polega na tym, że w sklpach większość to numer 3...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie. Niestety w Polsce większość kupuje 3ójki, bo innych nie ma w supermarketach :(

    OdpowiedzUsuń